13 oktober 2012

Jorden, vinden, färgerna och solen

En dröm blir verklighet - sex kvinnor seglar en vecka i Kroatien. Allt började för så där fem år sedan, på ett seglarläger för tjejer. Tillsammans med min syster och några fler vänner ingick vi i en seglarkurs. En av ledarna gick laget runt och frågade varför vi deltog i kursen.
"Jo, för vi ska segla i Kroatien", slank det ur min syster och alla skattade. Jaja...tänkte väl någon, men idén slog rot och blev verklighet första veckan i oktober, tack vare min syster och Magnus på Båtägarskolan. Tummen upp för dig Magnus!! Lugnt, tålmodigt och inspirerande, tar du med oss genom delar av den Adriatiska arkipelagen.

 Trogir, bunkrat och klart, vi kastar loss, lägger kursen nord-västut längs kusten. Nya hamnar och upplevelser varje dag under en hel vecka. Här kommer några strandhugg.

 Nationalparken Krka med de berömda vattenfallen. Sötvattensbad, lite shopping och så avslutas dagen med ett rejält åskväder.

Likörer, fikon och rostad mandelArbetsfördelning med frukost, disk och så iväg. Kurs ut och mot Nationalparken Kornati med alla sin öar och bergsformationer. Vi passerar och möter båtar, upptäcker små byar och enstaka byggnader längs kusten. Sjömansvisor, Evert Taube och "I´m sailing... dansar ut över det blå havet. Alla njuter i solen och vinden.


 Så får vi veta att kvällens hamn innebär att vi tidigt måste vara på plats för att lägga till i Tavernans bordsben... Kan det vara möjligt?
Vi är nu i Vruje på Antes brygga. Tre meter framför oss ligger restaurangen:)).
 Vi firar med drink och tilltugg. Alla är nöjda och uppsluppna. Platsen ska utforskas närmare.

..ännu en sten på toppröset!
Medan vi väntar på den grillade fisken, studeras tallriksunderlägget. Där är våran badvik och dit ska vi i morgon... 
En miss, vi glömde bunkra frukost och lunchdetaljer och här finns ingenting. Jo, citroner och ett kexpaket hon tanten i gränden. Det får duga med rester till nästa hamn.
Hon står där vid murkanten med sin kniv och sin hammare. Krossar de rostade mandlarna och undrar om vi vill köpa.


Klockan på ringning för att uppleva soluppgången. Frukosten får vänta och vi har tur. Precis när vi når toppen lyfter sig solen över horisonten.
Ljuset återkommer sekund för sekund och vi rör oss sakta nerför igen för att möta en ny dag.
Olivlund
Tuvor med salvia

 Åter ute på det stilla havet. Hissa segel, slå av motorn och sedan bara följa med vinden, kan det blir bättre?!

11-kaffet är redan förberett i termos och det är en höjdpunkt. Lite finurligheter resulterar i falska wienerbröd... Kex eller riskaka men chokladkräm alt.apelsinmarmelad .....
Lunch och badstopp i någon vik, tillvaron är härlig. 


Tack Magnus för seglatsen!

4 kommentarer:

 1. Vilken drömresa!! Med eller utan hajfiske..
  Kram från Tove

  SvaraRadera
 2. Vi spanade efter delfiner och hajar ute på havet, men inga djur i sikte. Som ett minne till vår skeppare hittade vi plasthajen i en butik :)

  SvaraRadera
 3. Åh vilka härliga bilder, ni ser ut att ha haft det fantastiskt. Rätt åt dig i så fall!

  SvaraRadera