01 april 2013

Surt och sött


Påskens härligt sura blir verklighet när Grönsaksodlaren kommer hem med en hel låda ekologiska citron. 
Pyssel med hela ägg och äggulor utan vita. Tur att det är påsk och kylen är fylld med färska ägg. Fick ett riktigt fiffigt rivjärn i julklapp, som kommer väl till pass nu när citronskalet ska rivas. Med mormor Siris citronpress i glas går även pressningen som en dans.

Citronkrämen ska bli kall innan den fylls i pajskalet och här kommer nu receptet på


Påskens syrliga Citronpaj

(Jag gjorde 2/3 av pajen som i receptet är till 12 personer)

Pajdeg 
4 dl vetemjöl
150 g smör (rumsvarmt)
1 msk socker
1 ägg

Fyllning
6 äggulor
2 ägg
250 g smör
4 dl strösocker
4 citroner - ekologiska (rivet skal och saft)

Garnering
2 msk florsocker
 ------------------
Koka ihop citronkrämen i en kastrull som släpper lätt 

1. Mät upp mjölet i en skål och finfördela smöret med fingertoppar, gaffel till en smulig massa. 
Tillsätt socker och ägget och blanda snabbt ihop till en deg. tilklsätt ev mer mjöl om degen känns kladdig.
2. Forma degen till en boll och kavla ut/tryck ut i en pajform med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter)
Nagga botten och kanter med en gaffel.
3. Ställ i kylen i 30 min och sätt på ugnen 225 grader
4. Grädda pajen i 20 - 25 min. Låt svalna
5. Fyllning: Vispa ihop ägg och äggulor i en skål
Smält smöret i kastrullen, tillsätt socker och blanda väl
Tvätta citronerna, riv skalen och dela och pressa ur saften.
6. Häll ner  äggblandning och citronsaft, skal i kastrullen och vispa
7. Låt sjuda under oavbruten vispning i 5 - 20 min tills krämen tjocknat
8. Sila krämen och låt stå och kallna i kylskåp
9. Bred ut citronkrämen i pajskalet. Ställ i kylen minst 2 tim eller över natten.
Pudra över florsocker och servera med vaniljglass eller vispgrädde.     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar