22 maj 2016

Dofter av försommarens örter


Tänker varje år att jag ska bli duktig på att använda den aromatiska örten Libbsticka. En så ståtlig och hög ört som lätt sprider sig. Därför har jag valt att "hägna in den" så gott det går. Det är de mogna fröna som som ynglar av sig på hösten.

I första hand är det de späda bladen som plockas på våren. Späda skott kan användas i sallad eller som smaksättning i matiga pajer. 


Nu har jag plockat in de färska bladen, klippt bort de saftiga stjälkarna och fördelat på ollar i torken.
Svag värme ca 35 grader tills de är snustorra och frasiga.


Ner i mixern och kör några varv till allt är finfördelat.


Så första laddningen är färdig och glasbruken ska förslutas. Torkad libbsticka kan användas till buljong och smaksätta soppor, grytor eller kanske bryggas till te?? Stjälkarna kan ångas och serveras som tillbehör.

Hittade ett recept på Libbsticksoppa
Smält 2 msk smör i en gryta och fräs 2 finhackade gula lökar mjuka på svag värme i ca 5 min.
Tillsätt 4 msk finhackade libbstieckeblad, rör i 2,5 msk vetemjöl och fräs 1 min.
Blanda ner 6 dl höns- eller grönsaksbuljong, lite i taget. 
Låt sjuda under lock på svag värme i 15 min.
Häll i 3 dl mjölk och smaka av med salt och peppar
Värm upp försiktigt igen utan att koka!

Libbstickan kan också ersättas med ängssyra, eller "Den gode Heriks målla" som på bilden, då får man en syrligare soppa.


Lycka till i försommarskörden!!






2 kommentarer:

  1. Hej Margareta! Hittade till din blogg, kul läsning och tack för tipset med torkning av Libbstickan. Ska torka mina örter bara det blir soligt och fint och läge att skörda. Ser ut som att vi har exakt likadan torkapparater :)
    /Ann-Catrin Jonsson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Ann-Katrin och lycka till med libbstickan och ha en fortsatt fin sommar!
      Margaretha

      Radera