09 september 2009

Äkta bröd och äkta vara!!


Mirabell eller det lokala namnet Selångerplommon

Bertan var inte sen att göra sin beställning av "Bagare Martins" nya bok om surdegsbröd för hemmabagare. Häromdagen kom den och rekommenderas!! Några bröd är testade sedan tidigare, både goda och spännande. Roligt att få läsa vidare om hemmabagarens erfarenheter.
Det är mycket med ÄKTA bröd nu, tack och lov för det.
Grönsaksodlaren får som EKO-bonde tidskriften "EKObruk". I det senaste numret handlar det också om äkta varor, hela korn och pilkorgar.


Det är sant att brödet känner av om bagaren ger det tid. Inga nyheter, men ack så svårt att få in i vardagen mellan jobb och nattsömn. "Bröd behöver flera omgångar med vila för att utveckla jäst och syra i olika steg", "Kännetecknande för ett gott bröd är att det är välgräddat med en kraftig skorpa".
Just i kväll är det Skördebröd som bakas, efter ett recept på Potatisbröd i Martins receptsamling. Skördebrödet innehåller den egenodlad potatissorten "Princess" och honung från årets skörd. Eftersom klockan rusar iväg används en gnutta färsk jäst. Jästiden kan kortas en aning. Inte optimalt, men det är enda chansen denna gång...
SKÖRDEBRÖDET finns som recept den 13 april i år och heter där Bertans potatisbröd.
Här kommer nu det sedan tidigare utlovade receptet på den ljuvliga

PLOMMONPAJ Mirabell
pajform 28 cm i diameter
Pajdeg: 125 gram smör
3 dl vetemjöl
2 msk vatten

Blandas och trycks ut i pajformen

Fyllning:
225 gram mandelmassa
400 gram färska plommon

2 ägg

3 dl yoghurt (10%) eller crème fraiche

rivet skal av ½- 3/4 citron

Riv mandelmassan och citronskalet
Skölj plommon och dela i halvor
Blanda ägg, yoghurt, mandelmassa, cirtonskal till en jämn smet, använd elvisp.
Häll smeten i pajformen och fördela plommonen

Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader i 30 minuter (varmluftsugn 200 grader i 35 minuter) Låt pajen svalna


Garnering: 1 msk florsocker siktas över pajen.
Servera med glass, grädde eller vaniljsås.

1 kommentar: