31 januari 2010

Bonusmaterial - 6 Baguetter



Tyypis! att Bertan i sin iver helt glömmer bort receptet till surdegsbaguetterna.
Eftersom degen inte sattes igång kvällen innan utan tidigt samma morgon, blir det lite ont om tid innan avfärd. Men allt fixar sig, man får räkna BAK-länges.
När ska brödet vara färdigt? Därefter backar man på klockan och vips, är det tid att sätta igång.
6 Baguetter med vetesurdegsgrund
Samma morgon kl 7.00 blandas fördegen
1 dl vetesurdegsgrund
5 gr färsk jäst (lös upp i lite av vattnet)
4 dl ljummet vatten
300 gr specialvete (Manitoba Cream)
100 GR GRAHAMSMJÖL (eko)
Blanda i assistenten till en lös och jämn smet
Täck bunken och ställ svalt ca 6 timmar (ca + 16 grader)
Kl.13.00 blandas fördegen med
2½ dl ljummet vatten
550 gr specialvetemjöl (MC)
Kör assistenten på låg hastighet i 5 minuter
Öka hastigheten och kör i 3 minuter
Tillsätt 1 msk salt
Kör ytterligare 2 minuter tills degen släpper kanterna något.


Häll över degen i en inoljad plastlåda med lock
Vi med blota händer ihop degen från kortsidorna till mitten och från långsidorna över mitten
Det blir en liten "kudde" i botten på lådan.
Ställ på varm plats att jäsa 2-3 timmar.
Vik degen igen i lådan efter 1 timme (som ovan)
sedan varje ½-timme 2-3 ggr.
Sätt ugnen på 275 grader

Klockan är nu ca 15.30
Tippa försiktigt upp degen på bakbordet. Mjöla lätt och platta till den något. Skär 6 längder ur degen.
Vrid dem och lyft över varje deglängd på plåtpapper.
Låt dem stå några minuter och vila.
Ställ in plåten eller bakplåtspapperet direkt på bakstenen i ugnen.
Häll ½ dl vatten i bottenform i botten.

Grädda i 15 - 20 minuter. Lufta efter 10 minuter och sedan var 5 min till brödet är gyllengult.
Låt brödet vila på galler utan bakduk.
Nu är klockan 17.30
B
aguetterna packas i papper och få åka med till festen.

2 kommentarer:

  1. Ha, ha - bonusmaterial! Tack för recept.

    SvaraRadera
  2. Dom här baguetterna var kanon! Rätta knaprigheten på ytan, fin färg, luftiga, smakrika. Denna bakprocedur måste jag prova nästa gång jag själv skall göra baguetter.Instämmer i att det är viktigt med BAK-längesplanering. (Tuppgrytan hade 5 dagars bakåtstart, började med upptining ehuru färska tuppar från Bresse ej fanns att finna i Nordmaling)

    SvaraRadera