17 januari 2010

Mjölleverans och provbak


En överraskning väntar innanför dörren vid hemkomsten den dagen.
Grönsaksodlaren har också varit på tur, en shoppingtur till stans grossister.
Under ett samtal vid köksbordet några dagar tidigare, nämnde Bertan något om mjölbehovet för kommande brödbak. Här ligger nu säck och påsar om vartannat och väntar på att bli öppnade.
Brödbloggare pratar om detta mjöl - Manitoba Cream - Jan Hedh, som bland annat är konditor, bagare är också en av förgrundsfigurerna med sina erfarenheter inom området. Han delar frikostigt med sig i sina olika brödböcker.

Manitoba Cream är ett specialvetemjöl med hög proteinhalt. Det säljs av olika leverantörer i Sverige. Man påstår i reklamen att det är producerat här i landet. Vore intressant att få veta om det stämmer?
Storsäcken däremot, innehåller ekologiskt fullkornsdinkel
från Saltå Kvarn. Tung är den och måste väga minst 20 kg.
Redan nästa dag bär det till med brödbak, där det nya vetemjölet ska provas. Ett sedan tidigare välkänt recept används, för att en jämförelse ska kunna ske. Det får bli Volmars Skållebröd som är först ut med den nya vetesorten.


Ja, nog påverkas resultatet och jäskraften i brödet!
Bertan skrockar nöjt och kommer att prova fler recept innan en utvärdering kan göras.

Tjuvstarten är ett faktum under lördagens eftermiddagsfika.

Efter att önskemål om semlor kom från odlarmannen, som just nu städar och fejar i sitt produktionskök efter vinterns marmelad och surkålstillverkning börjar förberedelserna. Inget nybakt, i stället några glömda rundbullar som tas fram från frysen.
Mandelmassa blandas med inkråmet och lite grädde. Fylls i gropen och lite mer grädde vispas för att läggas under locket. Lite florsocker och bakverket är klart.
Inte alls fel trots att det är några veckor kvar till självaste fettisdagen.

5 kommentarer:

  1. Men kul! Provbaka på du. Tänk om Båtbyggar´n visste att det nalkades semlor...

    SvaraRadera
  2. Hör Båtbyggar´n av sig i god tid kanske Odlarn fixar festen..

    SvaraRadera
  3. Nyfiken som jag är har jag e-postat till mjölföretaget och så här svarar dom:Det är nästan alltid baserat på svensk spannmål. Enstaka gånger har vi dock inte kunnat köpa svenskt vårvete av rätt kvalité och därför varit tvungna att köpa in utländskt vårvete.
    Gurkeva

    SvaraRadera
  4. Du är ju toppen Gurkeva!
    Kanske har du lust med lite bakspaning emellanåt för min räkning?

    SvaraRadera
  5. Men åå vad jag blev sugen på semlor nu också. Vågar ju knappt läsa på din sida längre Maggan, allt ser ju så gott ut!!

    SvaraRadera