16 augusti 2010

Sommarveckor i vitt


Lånad bild från googlebilder
Vad har en albatross och en bagare gemensamt? Kanske både den flygande farten men också färgen. Men varför har de flesta bagare vita kläder, där allt kladd och degrester blir synliga för omgivningen? En havsfågel kan ju dyka ner i vattnet och tvätta av sig. Kanske är tanken att bagaren ska göra samma sak i sina mjölsäckar?! Vitt är ju symbolen för renhet så det är väl en bra början på en ny dag.
Ja, roliga sommarveckor har det varit. Varje bagerimorgonen på kaféet har börjar vid sextiden.

Detta tack vare att mycket kan förberedas dagen innan och då oftast av kaféägarinnan själv. Stilla, härligt lugnt och svalt så att kroppen så sakteliga får vakna till liv igen. Kanske en kopp kaffe på stående fot om det finns tid.

Degblandarna startas i tur och ordning. De sköter sig sedan på egen hand.

Manöverpanelen på "lillbertan"
Under tiden plockas formarna och korgar fram, mjölet vägs upp efter varje brödsort som ska bakas.
Det gäller att pinna på så att det mesta som kräver utrymme är klart, när den övriga personalen kommer. Då ska sallad, smörgåsar och bakverken förberedas och kanelbullarna vara gräddade.

Vagnen fylls med bröd som ska jäsa och sedan med det nygräddade vartefter.
Trivsamma tjejer som jobbar lugnt och metodiskt vid var sin bänk. Lite skratt och små kommentarer bryter tystnaden emellanåt.
Så är det bara flaggan som ska hissas och dörren som ska låsas upp för dagens förväntansfulla kunder.

Bertan avslutar sin dag med en härlig sallad utomhus, men först när ugnen och fläkten stängts av och det vita mjöldammet sopats upp. Tack för den här sommaren!

1 kommentar: