15 augusti 2010

Flera nyanser av svart


Det ska handla om färgen som är ratade av många. Rykten går att modet i höst inte ska gilla svart. Svart är inte bara svart, utan består av många nyanser.
När oväder är på gång och de gråsvarta åskmolnen tonar upp sig är det mäktigt och färgrikt! I går hände det efter en dag med minst 28 graders värme. Det känns i kroppen dagen efter. För lite vätska och så premiär för årets upplaga av Bondens egen Marknad. Då är det lätt att glömma klunken ur vattenflaskan.

En bildspaning i trädgården framåt kvällningen och ögat fångar ett och annat. De första egna björnbären någonsin, är färdiga att skördas. Härligt svarta hänger de i klasar på kvisten. Vi delade Grönsaksodlaren och jag, smaken är njutbar på de hemplockade...

Häggen som förra året var märkt av angreppet med häggspinnarmalens larver, har i år repat sig. Inte så många svartglänsande bär att det räcker till häggbärslikör men kanske nästa år. Fåglarna får mumsa på bären i stället.

Bärhäggmispelns bär är blåsvarta, matta och söta i smaken. Passar att blanda med något syrligare till sylt eller marmelad. Påminner om stora blåbär där de hänger på sin buske. Den blommar vackert på våren och är en prydnad även om man inte vill äta bären.

På sistone har det blivit mest sötebrödsbak för Bertan. Det är svårt att motstå när inspirationen finns där runt hörnet. Här är de fyra sorters vinbär, varav ett är svart och nästan det godaste. Den röda busken ger massor av bär i år medan de vita vinbären är små men många. Den sista sorten är det gröna, ett vildvinbär som frösått sig i en rabatt för flera år sedan. Troligen någon fågel som lämnat det efter sig när tv-antennen ovanför användes som toalett. Det gröna vinbäret, ser ut att vara en korsning mellan krusbär och vinbär men ger få bär i år.

Till eftermiddagskaffet ska det bakas Tutti-fruttikaka är det tänkt.
Här kommer receptet
Sätt ugnen på 175 grader, smörj en långpanna och bröa den.

TUTTI-FRUTTIKAKA
Vispa ihop
4 ägg
4 dl socker
2 kvistar mynta klipps fint ner i smeten
Blanda 4½ dl vetemjöl med
2 tsk bakpulver
Vänd ner det i äggsmeten
Fördela smeten i långpannan
Strö över
4 dl blandade vinbär
1 dl grovhackade pistaschmandlar eller hasselnötter
Hyvla smör i tunna skivor och täck smeten i formen
Grädda i ca 35 minuter
Skär kakan i små portionsbitar medan den är ljummen.
Servera med glass, grädde eller bara som den är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar