10 oktober 2010

En hösthelg med färg



Tiden går snabbt när man roligt! Vår lilla akvarellgrupp har haft workshop i helgen.
Program har vi planerat sedan länge. Speciellt inbjuden är vår handledaren för ändamålet, nämligen Helen Blästa. Hon har verkligen hållit ihop gruppen, lockat ut oss på en resa i former och färgblandningar. Masugnens fasader och omgivningar, får oss att stanna till i Olofsfors Bruk några timmar den första dagen.

Kaféägarinnans värmande och goda trattkantarellsoppa med tillbehör, gör att vi laddar för att söka motiv och upplevelser utomhus, innan dimman rullar in från havet.

Så idag står turen till andra former som hör hösten till, denna gång inomhus. Det är mellanrummen och de yttre konturerna som först ska formas på papperet. Total tystnad och koncentration råder i lokalen för en stund.

Härligt att ett och samma motiv kan betraktas på hur många sätt som helst. Verkligen befriande. Blir man glad eller.... :)

Vad passar nu bättre till söndagslunch än två höstpajer. Näst intill samma färgskala som våra färgpölar. Här kommer receptet på en av pajerna. Varsågoda och stort tack till er alla, som var med och gjorde akvarellhelgen så lyckad!

HÖSTPAJ med rotsaker
Pajdeg:
125 gram smör
100 gram keso
3½ dl mjöl (2 dl vete + 1½ dl fullkornsdinkel)
2 msk torkad smulad grönkål
Blanda samman allt i matberedare till en fast deg.
Låt degen vila i kylskåp minst 30 minuter.
Degen passar till en pajform ca 25 cm i diametern
Sätt ugnen på 225 grader
Under tiden:
Skala och dela olika rotfrukter, kål och andra grönsaker i mindre bitar.
t ex. två palsternackor, några gulbetor, en halv liten fänkål, fyra små broccolibuketter, en lök, två morötter, en tomat i klyftor.
Mängden avgörs av pajformens storlek. Det som inte ryms, kan senare användas i en soppa eller gryta.
Fräs allt i smör och olja i stekpanna till det fått lite färg och mjuknat något. Låt svalna något

Kavla ut pajdegen och lyft över i formen. Degen ska helst hänga över kanten och vikas upp över fyllningen, som på bilden.
Vispa ihop:
2½ dl mjölk
3 ägg
smaksätt med salt och peppar
Fördela:
grönsakerna i formen,
smula ner ett litet paket fetaost och
hälls sedan äggblandningen över.
Strö över pumpa- eller solroskärnor.
Vik upp pajdegen runt kanterna.
Grädda i ca 225 grader i ca 30 minuter eller tills äggblandningen stelnat. Sänk temperaturen i slutet av gräddningen så att det inte bränns.
Servera med tomatsallad eller mjölksyrad kål.
Smaklig måltid!

5 kommentarer:

  1. Det ska verkligen bli kul att se resultaten! Kanske en utställning på bruket till sommaren?

    SvaraRadera
  2. Ska ta med mig idén till Akvarellgruppen ;)

    SvaraRadera
  3. Så fina akvarellerna är - men så är ju också de fräscha grönsaksmodellerna bästa möjliga utgångspunkt! Förstår att du blev inspirerad att göra en grönsakspaj sen - den ser otroligt god ut. Tack för receptet, skall provas på i dagarna!

    SvaraRadera
  4. Tack själv, för en trevlig akvarellhelg. Karin

    SvaraRadera
  5. Den pajen såg verkligen god ut, måste testa att göra den nångång!

    SvaraRadera