28 november 2009

Vetesurdegsbröd à la Bertan


Det har gått nästan två månader efter Levainkursen i Lyon innan Bertan kommer till skott!
Nu ska det äntligen bakas Pain de Levain på hemmaugnens förvärmda stenhäll.

Allt börjar först med att
DAG 1 morgon
Blanda/vispa i glasskål
1 dl rågsurdegsgrund med
1½ dl ljummet vatten
60 gram vetemjöl (Eko)
plasta över och ställ på varm plats ovanför kylskåpet
Kväll
Tillsätt 1 dl ljummet vatten
60 g vetemjöl
Dag 2 morgon
Tillsätt
1 dl ljummet vatten
60 g vetemjöl

Kväll
Tillsätt 1 dl ljummet vatten
60 g vetemjöl

Dag 3 Upprepa dag 2
Nu har du en Vetesurdegsgrund!

BAKDAGENS morgon
Fördegen görs av
1 dl vetesurdegsgrund
2 dl ljummet vatten
2½ dl vetemjöl (eko)
1 dl grovt rågmjöl
Blanda alla ingredienser i assistent och kör till en jämn smet.
Låt jäsa till em ( ca 8 timmar)
Tillsätt 5 dl ljummet vatten
10 gram färsk jäst utrört i lite av vattnet
800 gram vetemjöl (eko)
Kör degen sammanlagt i 8 min.
(5 min på låg hastighet och 3 min på högre hastighet)
Tillsätt 3 tsk salt
Kör några minuter till.
Håll över degen i en inoljad plastlåda med lock
Låt jäsa ca 2 timmar eller till dubbel storlek

Vik över degen från sida till sida efter 1 timme, för att bygga upp spänningen i degen. Vik ytterligare 2 gånger med ca 30 min mellanrum.

Så här ser degen ut när det är dax att vika.

Här ska hela degen delas i två ämnen som sedan försiktigt viks ihop igen.


Korgen är först mjölad med lite fullkornsdinkel, så att det går lätt att tippa upp det jästa brödet på degspaden.


Ett nästan färdigjäst bröd

Ugnen temperatur är 250 grader när brödet skjutsas in. Samtidigt Hälls ½ dl vatten på ett ugnsbleck i botten på ugnen

Efter 15 minuter sänks temp till 200 grader och luckan öppnas, för att snabbt släppa ut lite ånga.
Härligt och färdiggräddat om än något platt?!
När får man då smaka?

Saftigt och ljummet, gott med en klick egen marmelad.

Får hänga med på morgondagen Julmarknad i Olofsfors.

2 kommentarer:

  1. Kul att du kom till skott. Mer än jag åstadkommit. Hur smakade det?
    Här jäser degen till saffransbullarna. Vi får hoppas på en lika bra dag idag!

    SvaraRadera
  2. Det blev provsmakning redan samma kväll..
    och som matsäck på Julmarknaden. Vetedegar smakar alltid bäst färska och är inte heller något lagringsbröd. Favoriten är fortfarande rågsurdegsbröd i olika varianter. Kommer dock att överraska någon gång emellanåt med en nybakad Levain!!

    SvaraRadera