01 maj 2012

Månadens första brödbak


Ny månad, nya tag, blåsor i händer efter helgens trädgårdsarbete.
De sista snödrivorna är upphackade och allt knoppas nu i en rasande fart. Det är Maj månad!
En brödbeställning är utlovad och ska levereras i morgon på jobbet. 
Det ska bli ett skållat rågkross bröd med surdeg som fått namnet Barbros Bröd.


Degen räcker till två stora bröd som här är redo för ugnen efter 30 minuter i jäskorgen.

Efter ytterligare 30 minuter i ugnen åker termometern in i brödet och gräddningen fortsätter. Vid 96 grader innertemperatur är brödet färdigt att tas ut.

Doften sprider sig i hela huset och eftermiddagssolen lyfter fram korgmönstret på ytan.
Här kommer receptet på 

Barbros Bröd med råg som blir två stora bröd

Skålla:
Häll 1 liter hett vatten över
300 g grovt rågmjöl
100 g rågkross
50 g hela linfrö
75 g pumpakärnor (kan ersättas med solroskärnor)
200 g vetemjöl
och kör i assistenten tills allt är blandat. Låt stå 4-5 timmar och svalna eller över natten
Tillsätt:
100 g rågsurdegsgrund
Kör assistenten tills allt är blandat.
Låt stå 1 timme eller mer för att få ett syrligare bröd
Tillsätt:
15 g färsk jäst utrört i 1½ dl ljummet vatten
650 g specialvetemjöl
ca 150 g fullkornsdinkel

Kör på låg hastighet i 6 minuter
Öka ett steg och kör 2 minuter
Tillsätt 20 g salt och kör ytterligare 2 minuter.

Låt jäsa i bunken i 45 min på varm plats.
Tippa upp på bakbord, dela i två bitar och "rundriv" (forma till avlånga ämnen)
lägg i jäskorg och låt jäsa i ca 30 min.
Värm under tiden ugnen till 250 grader. Tippa försiktigt upp bröden på het plåt eller baksten, skåra på toppen. Häll ½ dl vatten i ugns bleck under plåten.

Grädda 10 min, sänk till 200 grader och lufta ut ånga ytterligare två gånger under gräddningen.
Sätt in en termometer i brödet. Grädda tills brödet har en innetemp på 96 grader. 
Låt brödet svalna på galler. 
Lycka till med Barbros bröd!!

1 kommentar: