24 januari 2015

Frötider - knäckebak


Fåglarna har ännu inte anlänt till talgbollarna på alvar. Kanske är det inte kallt nog och inte heller ett snötäcke som bäddat in alla fröställningar.

Efter allt julbak, fikastunder med resterna från kakfaten känns det härligt att fundera på ett annat tema.
Så tänker jag... Blir det misslyckat kan fåglarna få ta del av husets fröknäcke.


Har hunnit baka några satser redan och de har blivit en favorit på frukostbordet och som tilltugg till kvällskoppen.
Det är härligt att få väga upp av alla sorter blanda i skålen och sen tillsätta olja och vatten



Smeten ska svälla några minuter innan den breds ut med slickepott på bakplåtspapper och gäddas i cirka 1 timme och 15 min på 150 grader. Vid senaste omgången glömde jag jag att göra rutmönster i smeten innan gräddningen men det gick lika bra att fritt bryta bitar.

Här kommer receptet som räcker till en plåt 

FRÖKNÄCKE
75 g solrosfrön
75 g pumpakärnor
70 g sesamfrön ( oskalade eller skalade)
35 g hela linfrön
110 g majsenamjöl eller potatismjöl ( bindemedel för att hålla ihop degen bättre)
1 krm salt
1/2 dl rapsolja
2 1/2 dl kokande vatten

Topping
Vallmofrön, sesamfrön och flingsalt

Blanda alla ingredienser till smeten och låt den svälla i några minuter, innan den breds ut på bakplåtspapper och får grädda.

Vi ses vid fröbordet!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar