14 juni 2009

Rabarberpaj med Jamaicansk timjan??


Är det här verkligen en TIMJAN? Bertan inhandlade växten, jamaicansk timjan på trädgårdsmässan under våren. Det enda som hittills står klart, är att växten dofta ljuvligt och därmed kommer väl till pass när helgens Rabarberpaj ska göras.
Ysterstrumpan skickade receptet häromveckan och nu är det äntligen dax!

Jamaicansk rabarberpaj
Pajdeg
2½ dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
100g smör
1 strimlat blad jamaicansk timjan
Hacka ihop alltsammans i matberederare och låt vila i kyl.
Gör kompotten under tiden.
Kavla ut degen och täck en pajform ca 20 - 24 cm i diametern.
Förgrädda pajskalet ca 10 min i 200 grader.

Rabarberkompott
Drygt 300g skalad och hackad rabarber
1 dl socker
1 blad strimlad
jamaicansk timjan
Kokas på svag värme tills rabarbern blivit mjuk.
Rör ev ner 1 msk potatismjöl om kompotten är allt för rinnig


Marängsmet
3 äggvitor
1 dl socker
Vispa vitorna till hårt skum, tillsätt socker och vispa ytterligare 5 min.
Häll rabarberkompotten i pajskalet och täck med marängsmeten.
Grädda ytterligare 10 - 15 minuter tills marängen fått fin färg.
Servera med glass eller vispgrädde


Ska det räcka till midsommarkalaset får det bli dubbelt recept.

Jag minns när min egen mor gjorde rabarberpaj, då var det pajskal och rabarber som sedan dekorerades med ett flätmönster av pajdeg ovanpå. Dessa band sporrades ut och fick en vågig kant. Blev det deg över fick vi tre småstrumpor i uppdrag att forma blad och blommor som dekoration på locket. Allt penslades med uppvispat ägg och fick en gyllenbrun färg efter gräddning.
Marsansåsen skulle kokas och den var lätt att bränna vid. Det var inget för oss barn. Glass var ovanlig eftersom familjen från början saknade frys... Svårt att tänka sig i dag när vi har elektrisk utrustning och manicker till allt.

En julhelg kom far i huset hem med en julklapp. Ja, han hade fått den på sitt arbete, men tyckte nog att den var fiffig och spännande. Det var en stor elektrisk klump med ett handtag.
Familjen hade förärats en elektrisk konservöppnare modell grande. Mor blev "galen" och sa att den fick lämnas tillbaka, vilket visade sig både pinsamt och omöjligt. Hur skulle en sådan manick diskas och förvaras. Skulle ett helt skåp användas?? Öppnaren provades dock på sillburken och förpassades därefter till någon förådshylla. Vad som sedan hände med manicken minns jag inte. Husmor fortsatte att använda den trogna och väggmonterade burköppnaren så länge hon levde.

6 kommentarer:

  1. Vilken smarrig paj! Svårt att få tag på just den timjan, men det funkar nog med annan också.
    I mitt föräldrahem var bakning ofta på göra listan. Särskilt minns jag "Tomtebullar" som mamma brukde sno ihop när det var kort om tid. Ett bakverk som innehöll lite av "man tager vad man haver" ingredienser. Inget med julen hade det heller att göra och vi har kommit fram till att namnet måste härledas till att det var "tomt me bullar" och ett snabb bak behövdes således. Goda var de i alla fall och perfekta att doppa i lite ljummen komjölk för hungriga slåtterbarn. / Groddaren

    SvaraRadera
  2. Kul med gamla recept och hemsnickrade varianter med roliga namn. Min svärmor bakade "knyttebuller" som inte hade något med knytt att göra utan det var kanelbullar som formades som en knut innan jäsning. Detta är en favorit som familjen fortfarande föredrar.
    JAMAIKANS TIMJAN, visar sig vara en myntasort och ingen timjan. Söke lite på nätet och fann olika varianter. Användningsområden är många så jag återkommer..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, Jag fick den Jamaikanska kryddan av en vän. Den växter som ogräs och är riktigt tålig. Luktar fantastiskt. Men vad är den bäst till? Jag har använt den i tomaträtter och grytor men skulle gärna vilja veta mer...

      Radera
    2. Hej du Jamaikanska kryddvän!
      Jag föreslår att du googlar på växten, men kan tänka mig att den passar utmärkt till alla sorters efterrätter som är söta och syrliga. Asiatisk mat likaså. Prova dig fram om du inte hittar på nätet.Lycka till! Tyvärr har mitt exemplar dött :(

      Radera
  3. Ja, med lite eftertanke så borde man förstått det av bldens utseende att dömma/ Groddaren

    SvaraRadera
  4. Min första tanke när jag såg bilden var - citronmeliss - fast den tror jag du tar igen på doften. Pajen ser ljuvlig ut!
    Tack för att du delar med dig av dina berättelser!
    /Båtbyggarhustrun

    SvaraRadera